pondělí 15. prosince 2014

Vánoční evangelium apoštola Jakuba




Vánoce jsou za dveřmi a je ideální příležitost zabývat se příběhem Ježíšova narození. Aby to nebylo strnulé jako obvykle, rozhodl jsem se vám představit apokryf ("ztracenou knihu") apoštola Jakuba o tom, jak se to celé odehrálo.




Jakubovo evangelium bylo v prvních staletích čtené mnohými křesťanskými obcemi a do dnešních dob je užívané v pravoslavných oblastech. Katolická církev zase vzala mnohá jména, postavy a příběhy z toho apokryfu a včlenila je do své víry.

O co tedy jde?




Evangelium apoštola Jakuba vypráví o narození a dětství Panny Marie, jejím mládí v jeruzalémském Chrámu a svatbě s tesařem Josefem. Příběh je vyprávěn apoštolem Jakubem právě proto, že byl jedním ze starších bratrů Ježíše Krista. 




Je známým faktem, že Josef byl při svatbě s Marií vdovcem. Z jeho prvního manželství mu zůstal (kromě jiného) právě jeho syn Jakub, která jako malý chlapec cestoval se svým otcem a jeho novou družkou do Betléma, kde mělo dojít ke sčítání lidu (pravděpodobně kvůli daním).




Jakub tedy vypráví svůj příběh bezprostředně podle toho, co slyšel od svých rodičů a co sám viděl, když se jako malý potácel izraelskými končinami. 

Jakubovo evangelium přináší mnohé zásadní prvky vánočního příběhu a doporučuji jej každému křesťanovi i nekřesťanovi ke čtení.




V obrázkové podobě se můžete na toto proto-evangelium podívat třeba na  odkaze: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.692137020825945.1073741853.197226123650373&type=3


Co si o Jakubovo vánočním příběhu myslíte vy? Napište mi to !


Jakub Sobek
(Budu rád, pokud si mě přidáte na FB a Googlu)





Žádné komentáře:

Okomentovat