sobota 25. dubna 2015

Jak scientologie ovládla světový boj proti drogám





V minulých dílech blogu jsem již zmínil, že velkým hráčem v pozadí anti-drogové kampaně je ve světě i České republice SCIENTOLOGICKÁ CÍRKEV.

Pomineme jakékoliv náboženské kontroverze a konotace tohoto novodobého náboženského hnutí, a zaměříme se přímo na  to, co scientologové nazývají "osvětovou činností". 

Podobně jako v Americe, kde  došlo ke zrodu moderního odporu vůči drogám, i v  Evropě se scientologii velice umně daří řídit současně několik různých paralelních projektů, které vypadají relativně samostatně, ale jsou propojeny finančními, ideologickými i osobními vazbami. 




Každá z daných stránek jde na věc trochu odlišně, ale ve výsledku na každé z nich najdete odkazy na sesterské weby, které samozřejmě také patří pod Scientologii. 

Konkrétně v naší zemi jde o 2 hlavní a vlivné servery - DROGY.CZ a REKNINEDROGAM.CZ

Zatímco ten první hraje roli "informační" a sází na hororovou nótu, druhý ze scientologických webů se prezentuje ryze pozitivně jako hnutí, propagující boj proti drogám ve školách.




S tím, že studenti se nakonec stejně dostanou na první zmíněnou stránku, se samozřejmě počítá. Vždyť kdo by nechtěl znát "fakta"...




Abychom mohli plněji posoudit efektivitu a vliv proti-drogových serverů, musíme si uvědomit, kdo vlastně na takové proti-drogové stránky chodí.

Na stránky mohou samozřejmě zavítat náhodní návštěvníci. Mohou tam přijít lidé, kteří se zajímají o rizikovost drog kvůli práci do školy, nebo jednoduše z vlastní zvědavosti. Je však zcela jasné, že převládat budou především 3 skupiny lidí.




Třetí nejčastější skupinou, která dle mých zjištění navštěvuje stránky jako Drogy.cz, jsou mladí lidé, kteří buďto teoreticky nebo zcela vážně přemýšlejí nad možností nějakou drogu zkusit. Jako zodpovědní lidé si chtějí sehnat objektivní informace a seznámit se se všemi riziky. 

Druhou nejčastější skupinou, zajímající se  o drogovou problematiku, jistě tvoří lidé z okolí drogově závislých. Přátelé, partneři/partnerky nebo rodina - všichni, kdo se dozví o drogovém problému svého blízkého, mají touhu mu pomoct a hledají informace, jak toho dosáhnout.

Na samotném vrcholu samozřejmě stojí samotní drogoví uživatelé, kteří v okamžicích "DOJEZDU" (tedy v momentech, kdy odezněl účinek drogy a přichází depresivní nálada) přemýšlejí nad svou závislostí a potácejí se mezi 2 extrémy. 




Přemýšlejí, zda mají s drogami skončit a vyhnout se dalším dojezdovým stavů, nebo zda mají někde sehnat peníze a koupit si další dávku - tedy oddálit o kousek depresivní dno, které tak i tak přijde.

V takových okamžicích se drogově závislí u obrazovek svých počítačů zajímají o různé cesty, jak s drogami skončit. Zákonitě tedy skončí na stránkách jak je ta, kterou provozuje Scientologická církev. 




Stanovili jsme tedy 3 hlavní důvody, proč lidé v průměru navštěvují stránky s proti-drogovou tématikou. Jde o to najít:

1. Objektivní / faktické informace
2. Rady jak pomoct drogově závislým v blízkém okolí
3. Cestu jak s drogami skončit


Pokusím se vysvětlit, jakým způsobem klasické mainstreamové stránky o závislostech odpovídají na 3 výše zmíněná témata a proč je jejich odpověď nejen nedostatečná, ale v mnohých ohledech prudce kontraproduktivní, až destruktivní. 




V příštím dílu blogu se zaměříme na 1. ze zmíněných důvodů, který nám pomůže pochopit skutečné cíle scientologické osvěty...


Jakub Sobek
(Budu rád, pokud si mě přidáte na FB a Googlu)




Žádné komentáře:

Okomentovat