úterý 8. září 2015

Princezna, která vylovila Mojžíše z Nilu





Pricezna Hatšepsut je v období Nové říše jednou z mála možných osob, které by mohly zapadat do biblického příběhu. Byla to právě tato princezna, která později usedla na trůn.

V době, kdy se Mojžíš narodil, jí bylo 15 let (rok 1526 př.n.l.). Byl jejím jediným (ačkoliv adoptovaným) synem, jelikož svému manželovi, Thutmose II., nedokázala splodit žádného potomka (byla nejspíš neplodná - další z důvodů, proč jí její otec nechal adoptovat nalezené dítě).

Konkurence pro jejího adoptovaného syna se objevila teprve, když její polygamní manžel splodil syna se svou druhou ženou. Tento syn (Thutmose III.) se později stal Mojžíšovým sokem a nepřítelem, ačkoliv byl jeho nevlastním bratrem.

Thutmose III. se bál, že by si Mojžíš (jehož jméno MOSES je narážka na jméno jeho dědečka i otce Thut-MOSES) ohl nárokovat trůn. Královna Hatšepsut (Mojžíšova nevlastní matka) totiž vládla 20 let na místě mladičkého Thutmose III.

Poté, co došlo k Exodu Izraelitů, vymazal Thutmose III. všechny zmínky o Hebrejcích z Goshenu, stejně jako o své nevlastní matce Hatšepsut. Obviňoval ji z toho, že ve svém mládí adoptovala Mojžíše, prosazovala ho, dala mu vzdělání a držela nad ním ochrannou ruku i v době, kdy se pustil do otevřeného sporu se svým nevlastním otcem, Thusmosem II.

Namísto smrti, která by Mojžíše očekávala, mohl odejít do exilu. Thutmose II. netoužil zabít jediného syna své milované (neplodné) manželky.

Princezna/královna Hatšepsut byla velkou hrdinkou egyptských i biblických dějin. Vzpomínejme na ni s úctou.

(Budu rád, pokud si mě přidáte na FB a Googlu)
 



Žádné komentáře:

Okomentovat